Akkumulátor ártalmatlanítás

A elemben, illetve akkumulátorban felhasznált anyagok környezetre és emberi egészségre
gyakorolt lehetséges hatásai:

Elektrolitok
Az ólom, higany, kadmium és ezek vegyületei a természet és élőlények számára veszélyes anyagok, melyek káros hatása hosszú időn keresztül változatlan marad. Ezek az anyagok végigjutnak a táplálékláncban, felhalmozódnak az élőlények szöveteiben minden láncszakaszban. Ezért kiemelten fontos, hogy egyetlen elemet vagy akkumulátort se dobjunk el, ne helyezzük a szemétbe. Az ilyen anyagok ugyanis a háztartási hulladékkal együtt a szeméttelepre kerülnek, és ezáltal környezetszennyezést okozhatnak.

Az elemekben és akkumultorokban lévő fontosabb veszélyes anyagok és hatásaik:
Savak és lúgok: Amikor ezek a vegyületek a környezetbe kerülnek, megváltoztathatják a talajvíz pH-értékét, okozva ezzel környezeti károsodást. Érintkezésük a bőrrel vagy nyálkahártyával marási sérüléseket eredményezhet.
Higany: A bőrön keresztül felszívódva vagy gőz formájában belélegezve az emberi szervezetbe kerülhet. Akut mérgezés esetén károsíthatja a nyelőcsövet és gyomrot, míg krónikus esetekben idegrendszeri tüneteket és vesekárosodást okozhat.
Nikkel: A bőrrel való közvetlen érintkezéssel, porának belélegzésével vagy táplálékkal való bevitellel juthat be a szervezetbe. Károsíthatja a belső elválasztású mirigyeket, az immunrendszert, és irritációt okozhat a bőrön és nyálkahártyán. A belélegzett porai karcinogén hatásúak lehetnek.
Kadmium: Táplálékkal vagy porának belélegzésével kerülhet a szervezetbe, és erős enzimmérgező hatással rendelkezik. Belélegezve tüdőödémát, krónikus esetben anémiát, oszteoporózist, tüdőemphysemát és gasztroenteritist okozhat.
Lítium: Mérgezés esetén idegrendszeri elváltozások léphetnek fel, beleértve a fáradtságot, izgatottságot, remegést, mozgászavarokat és izomrángásokat, akár kóma is kialakulhat.
Ólom: Porának és különböző vegyületeinek belélegzése vagy a táplálékkal történő bevitel során kerülhet a szervezetbe. Az ólom csontokon rakódik le PbSO4 formájában, és tünetei közé tartozik a bélgörcs, izombénulás (ólomparalízis), vérszegénység és ízületi fájdalmak (ólomköszvény).

A hulladékká vált elem és akkumulátor települési hulladékba kerülésének káros hatásai:

Az előzőleg említett veszélyes anyagok csak akkor fejtik ki káros hatásaikat, ha azokat nem megfelelően kezelik vagy egyáltalán nem dolgozzák fel. Ha ezeket a veszélyes anyagokat háztartási hulladékként kezelik, gyakorlatilag kizárt, hogy utólagosan, válogatással vagy más módon különválaszthatók lennének a többi szeméttől. A leghatékonyabb megközelítés az, ha a veszélyes hulladékokat már eleve elkülönítve kezelik, így elkerülve azok keveredését a háztartási szeméttel.

A törvéni előírásoknak megfelelve irodánkban munkanapokon 8:00-16:00 között (1152 Budapest Szentmihályi út 171. 3. em. 3.36. Bluedigital Iroda) díjmentesen átvesszük a vásárlóinktól az elhasznált akkumulátorokat és eljuttatjuk az akkumulátor újrahasznosító/semlegesítő üzembe. Erre az irodánkban elemgyűjtő konténer áll rendelkezésre.