Blog

Sima fóliát vagy edzett üveget vegyek a telefonomra?

2020.03.27 09:41
Glóner Márk
Sima fóliát vagy edzett üveget vegyek a telefonomra?

Jelen cikkben arra a kérdésre keressük a választ, hogy sima hajlékony műanyag fóliát vagy edzett üvegfóliát érdemes inkább vásárolni a készülékünkre.

Természetesen jelen esetben is igaz az a megállapítás, hogy attól függ. Attól függ, hogy milyen készülékünk van, mennyi pénzt szánunk rá, milyen tokban hordjuk a készüléket, stb. Az alábbiakban egy összehasonlító tábázatot fogok mutatni, mi alapján mindenki eldöntheti, hogy melyik fóliatípus a legjobb számára.

Azt előre leszögezhetjük, hogy olyan készülék esetében, aminek a szélei nem hajlítottak manapság már szinte teljesen felesleges sima fóliát vásárolni, mert egy sima fólia és egy 2D üvegfóia közötti árkülönbség elenyésző és az üvegfólia jóval tartósabb. Amennyiben azonban hajlított a készülékünk (példáué Samsung Galaxy S széria S6-tól kezdve vagy maximum 3-4 éves Sony, LG, Huawei, Xiaomi, Honor stb.) akkor már egy poliuretán fólia és egy 3D-5D üvegfólia között az árkülönbség elérhető a 3-4 szeres szorzót is.

A képernyővédő fóliákat az alábbi csoportokra tudjuk osztani:

I. Műanyag fóliák

1. PET fóliák

PET fólia 3 rétegű

Leírás: Ezek a fóliák a legolcsóbbak, de ezek bírják a legkevesebb ideig, elöl hátul védőréteg végi őket, hogy felhelyezéskor ne sérüljenek meg. Az anyaguk hajlékony, de merev, így nem hajlanak rá a lekerekítetts szélekre.

Strapabíróság: 3-12 hónap

Előnyök: Ár, elöl-hátul védőréteg, fényes és matt változatban is kapható

Hátrányok: hamar karcolódik, műanyag érzése van a kijelzőnek tőle érintéskor

Ár: jellemzően párszáz forinttól maximum 2 ezer forintig

Példa termék: Easy Guard Galaxy A40 fólia

2. Poliuretán fóliák

Poliuterán fólia teszt

Leírás: A poliuretán fóliák sokkal hajlékonyabb, de nagyon erős gyakorlatilag elszakíthatatlan anyagból készülnek. Ez lehetővé teszi, hogy a készülékek hajnított széleire is feltapadjanak. Létezik ezen termékek esetében szárazon felhelyezhető és "szappalos víz szerű" folyadékkal felhelyezhető is. Ilyen fóliákkal fóliázzák egyébként az autókat, motorokat is. Eredetileg a NASA fejlesztette ki helikopter rotorlapát fóliázásra.

Strapabíróság: 6-24 hónap

Előnyök: teljes képernyős fóliákat tudnak gyártani belőlük, olcsób, mint az üvegfólia, memória: a kisebb karcolásokból kigyógyul a fólia

Hátrányok: műanyag érzete van a fóliának, nem úgy mint az edzett üvegeknél, nem mindig olyan tartós, mint az üvegfólia, de a PET fóliáknál sokkal tartósabb.

Ár: 1-3 ezer forint

Példa termék: Wozinszky Galaxy S10e telejes képernyős fólia

 

II. Edzett Üvegfóliák

1. 2D üvegfóliák

Huawei P30 lite üvegfólia

Leírás: Ezek teljesen egyenes a széleken nem hajlítot, nem lekerekített üvegfóliák. A legjobbak olyan készülkekre, amik képernyője teljesen egyenes (pl IPhone 5, P9 Lite)

Strapabíróság: 6-24 hónap

Előnyök: olcsóbb, mint a 3D, 5D üvegek, sokkal tartósabb, mint a fóliák, üveg érzete van a képernyőnek, mintha nem lenne rajta semmi, ütésállóbbá teszi a készüléket (tokban is kell azér hordeni, ez nem elég)

Hátrányok: hajlított szélű készülékek esetén

Ár: 1-3 ezer forint

Példa termék: Huawei P30 lite üvegfólia

2. 2.5D üvegfóliák

2.5D üvegfólia

Leírás: Ezek az üvegfóliák ugyanolanok, mint a 2D üvegek, csak a széleik le vannak "sorjázva/kerekítve", hogy ne legyenek élesek

Strapabíróság: 6-24 hónap

Előnyök: szebb a végeredmény a lekerekítet szélek miatt, sokkal tartósabb, mint a fóliák, üveg érzete van a képernyőnek, mintha nem lenne rajta semmi, ütésállóbbá teszi a készüléket (tokban is kell azér hordeni, ez nem elég)

Hátrányok: extrán hajlított szélű készülékekre ez sem tökéletes (Pl Galaxy széria), itt sem ér ki végig a képernyős teljes felületéig az üveg

Ár:2-5 ezer forint

Példa termék: Samsung Galaxy A70 2.5D üvegfólia (ez mondjuk gyakorlatilag 3D-snek is mondható)

3. 3D üvegfóliák

3D üvegfólia

Leírás: Ezek az üvegfóliák már tényleg a teljes képernyőt védik, a lekerekített részeket is. Mivel a ragasztó az átlagosnál sokkal erősebb a széleken, így ott, hogy ne legyen csúnya a végeredmény, a képernyős színére színezik az üvegfóliát is (pl. fekere, arany, fehér, stb.)

Strapabíróság: 6-24 hónap

Előnyök: ténylegesen teljes képernyős, a lekerekítet széleket is védi, strapabíró ragasztó a széleken, sokáig bírja

Hátrányok: egyes 3D üvegfóliák csak a széleken ragasztósak, ezért találták ki az 5D üvegeket, amik biztosan a telejs felületen ragasztósak; drágább, mint egy sima üvegfólia

Ár: 2-6 ezer forint

Példa termék: Galaxy 7 Edge fekete szélű 3D üvegfólia

4. 5D üvegfóliák

5D vs 3D üvegfólia

Leírás: ugyanaz, mint a 3D üvegfólia, csak biztosan a telejs felület ragasztós, tehát nemcsak a szélek. A szélek általában erősebb ragasztóval vannak ellátva a kijelzőt takaró rész pedig a 2D fóliáknál megszokott szilikonos ragasztóval van befújva. Fontos, hogy felhelyezésnél engedjük, hogy a vákuum szívra rá magát a kijelzőre, ne nyomjuk meg, mert úgy levegőbuborék maradhat a kijelző és az üveg között.

Strapabíróság: 6-36 hónap

Előnyök: maximális védelem és fedés, maximális tartósság

Hátrányok: egyes modellek és márkák nagyon drágák, de a csúcskészülékeknél a kijelzőcsere is extrém drága (akár 90-120 ezer forint) tehát itt megéri

Ár: 3-15 ezer forint

Példa termék: Galaxy S9 full glue 5D üvegfólia

5. UV folyadékkal felhelyezhető

folxadákkal felhelyezhető üvegfólia

Leírás: olyan speciális 5D üvegfólia, ami a teljesen biztos tartós tapadás érdekében nincsen előre beragasztózva, hanem folyékony uv fényre kötődő ragasztóval van szállítva, amit a vásárlónak magának kell a kijelzőre csepegtetni, ráhelyezni a üvegfóliát, hagyni, hogy elterüljön a ragasztó majd a mellékelt uv lámpával megvilágítani a felületet a kötéshez

Strapabíróság: 6-36 hónap

Előnyök: maximális tartósság és tapadás extrán lekerekített kijelzőkre is

Hátrányok: drába, a felhelyezés macerás és figyelni kell, hogy ne folyjon bele a ragasztó a hangszóróba (le kell ragasztani előtte), nem minden modellhez árulnak ilyet, csak a csúcskészülékekhez és népszerű középkategóriásokhoz

Ár: 4-15 ezer forint

Példa termék: Samsung Galaxy S10 Plus UV üvegfólia